Cranio-sacraal

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Vandaar ook de term cranio-sacraal.
De circulatie van het hersenvocht heeft een heel eigen ritme, een voortdurend uitzetten en inkrimpen, dat over je hele lichaam voelbaar is. Het regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt. Een verstoring van dit ritme, door bijvoorbeeld een lichamelijke of een emotionele blokkade, heeft invloed op ons hele lichaam. Je lichaam is van oorsprong zelfhelend. Alles wat je lichaam niet zelf oplossen kan, zet zich vast in je lijf door middel van een blokkade.

In een sessie wordt gewerkt met lichte, zachte aanrakingen, waardoor het zelfhelende vermogen van je lichaam gestimuleerd wordt. Lichamelijke en emotionele blokkades kunnen dan opgeheven worden. Er wordt contact gemaakt met de bewegingen van het cranio-sacrale ritme. Hierdoor ontstaat een diepe vorm van ontspanning en wordt je lichaam uitgenodigd zijn maximale ruimte in te nemen.

Cranio-sacrale therapie kan bijvoorbeeld verlichting brengen bij rugklachten, nek- en schouderklachten, whiplash, maag- en darmproblemen, hoofdpijn en migraine, depressies, slapeloosheid, stress en burn-out, energiegebrek, aangezichtspijn, kaakproblemen en of andere klachten. Je hoeft echter geen klachten hebben om te komen voor de ervaring. Het geeft je dieper bewustzijn, contact met je lijf, inzicht en het geeft je het complete gevoel van welzijn terug dat in ieder van ons aanwezig is. Je lichaam wordt weer vrij en komt volledig terug in balans.

Jolien Nettesheim